Przyznaję, że ostatnio trochę zaniedbałam Kocie Łakocie. Ale już do Was wracam z nowymi przepisami, a na początek mam coś wyjątkowego – fit wuzetkę! :-). Delikatny czekoladowy biszkopt na mące ryżowej, przełożony śmietanką kokosową. I do tego polewa z gorzkiej czekolady. Ciacho prezentuje się pięknie i jest przepyszne! Jeśli nigdy nie próbowaliście przygotować wuzetki w swojej kuchni, to może zaczniecie właśnie od tego przepisu?;>

 

 

Składniki na biszkopt:

– 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
– 100 g erytrolu
– 100 g mąki ryżowej
– 30 g kakao

Składniki na krem:

– 2 puszki mleczka kokosowego
– 2 łyżki erytrolu

Składniki na polewę czekoladową:

– 20 g masła
– 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 165°C.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo erytrol, cały czas ubijając. Do masy dodawać po 1 żółtku, ubijając już na mniejszych obrotach. Na koniec dodać mąkę i kakao i delikatnie wymieszać, bez miksowania, tylko do połączenia składników.

Masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Stałą część z mleczka kokosowego ubić na sztywną pianę, razem z erytrolem.

Przygotować polewę – w garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną czekoladę. Po ok. 2 minutach wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić do przestygnięcia.

Gdy biszkopt ostygnie, przeciąć go na pół. Obie części nasączyć płynną częścią mleczka kokosowego. Na spód wyłożyć większość kremu, zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Przykryć drugą połową ciasta.

Na wierzch wylać gęstniejącą czekoladę i wstawić do lodówki. Kiedy całkiem zastygnie, udekorować ciasto kleksami z pozostałeś śmietanki przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy. I wuzetka gotowa – smacznego! 🙂

_

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!