filo_owoce4

Jeśli zostało Wam trochę ciasta filo w lodówce (np. po spanakopicie 😉 ) albo macie ochotę na coś słodkiego, ale lekkiego i zdrowego, to to jest idealny przepis dla Was :-). Prosty deser z owocami, orzechami i miodem, pachnący cynamonem i imbirem. Pycha!

Składniki:

– 3 arkusze ciasta filo
– 2 mniejsze jabłka
– 2 mniejsze gruszki (u mnie konferencje)
– 30 g masła
– 3 łyżki miodu
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– szczypta imbiru
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– 40 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Owoce umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę. Odłożyć. Orzechy posiekać. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Masło podzielić na pół. W jednym garnuszku rozpuścić samo masło i odstawić z ognia (będzie do przesmarowania ciasta filo), a w drugim rozpuścić je razem z miodem. Dodać wówczas owoce, cynamon, imbir i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Odstawić z ognia.

W międzyczasie przygotować ciasto filo. Formę na tartę posmarować masłem, ułożyć pierwszy arkusz (ciasto ma wystawać po bokach formy). Ułożyć następnie drugi arkusz (inaczej, żeby rogi ciasta na siebie nie zachodziły), posmarować masłem i to samo zrobić z trzecim.

Na ciasto wyłożyć owoce i wyrównać, posypać orzechami. Następnie wystające brzegi ciasta złożyć do środka, przykrywając nadzienie. Posmarować resztą masła. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż ciasto filo będzie rumiane. Podawać na ciepło. Smacznego :-).

filo_owoce1

filo_owoce2

filo_owoce3

filo_owoce4

filo_owoce5

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!