pity

Dzisiaj mam dla Was przepis na pity – czyli proste placki z mąki pszennej, smażone na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu. Są naprawdę proste w przygotowaniu, a stanowią ciekawy dodatek do różnych dań, zwłaszcza na kolację :-).

Składniki na 8 pit:

– 350 g mąki pszennej
– 250 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki suszonych drożdży
– 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże – wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i wlać w nie ciepłą wodę, na koniec dodając oliwę. Wyrobić ciasto mikserem na jednolitą masę. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę. Odłożyć na talerz.

Bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Pierwszą kulkę ciasta rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm i smażyć na rozgrzanej (suchej) patelni przez 0,5 minuty. Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Ponownie odwrócić i smażyć ostatnie 0,5 minuty. Odłożyć na talerz i to samo zrobić z pozostałymi 7 pitami.

Takie pity najlepiej smakują prosto z patelni :-).

pity

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!