ciasto_jaglane3

To chyba najbardziej fit ciasto na moim blogu – jest naprawdę lekkie i dietetyczne. Głównymi składnikami są kasza, serek homogenizowany i jabłka. Cukru jest niewiele – tylko 2 łyżeczki, ale jeśli wolicie słodszą i mniej dietetyczną wersję, to oczywiście dosłodzić można. Plusem jest to, że taki deser bardzo szybko się robi, a składniki często mamy pod ręką w kuchni :-).

Składniki:

– 100 g kaszy jaglanej
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 200 g naturalnego serka homogenizowanego (np. Bieluch)
– 200 g jabłka startego na dużych oczkach
– 2 łyżeczki brązowego cukru/ksylitolu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kaszę wrzucić do garnka, zalać mlekiem, zagotować i gotować jeszcze, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, ostudzić.

W misce jajka ubić z cukrem i serkiem homogenizowanym. Dodać cynamon, ekstrakt z wanilii, starte jabłko i lekko ostudzoną jaglankę. Wymieszać.

Masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut. Smacznego 🙂

ciasto_jaglane

ciasto_jaglane2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!