
Czas na kolejną odsłonę granoli – tym razem z truskawkami w roli głównej z dodatkiem migdałów. Nie jest zbyt słodka, ale smakuje baaaardzo dobrze :-). Wypróbujcie, póki jeszcze sezon na truskawki się nie skończył ;-).
Składniki:
– 3 szklanki płatków owsianych
– 50 g nasion słonecznika
– 50 g nasion sezamu
– 50 g pestek dyni
– 300 g truskawek
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
– 50 g suszonych truskawek
– 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, sezam i dynię – wymieszać. Truskawki zmiksować blenderem, dodać miód i ew. amaretto – wymieszać dokładnie z zawartością miski.
Posklejaną masę przerzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160°C przez ok. 40-50 minut, co 10 minut mieszając. Będzie gotowa, gdy płatki będą chrupiące.
W międzyczasie posiekać drobno suszone truskawki i połamać płatki migdałowej na mniejsze kawałki.
Granolę po ostudzeniu wymieszać z truskawkami i płatkami migdałów. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. I gotowe :-).