ciasto karobowe z kaszy gryczanej

Ciasto karobowe z kaszy gryczanej to moja kolejna zdrowa propozycja deserowa. Domyślam się, że kaszę jaglaną większość z Was już jadała w słodkiej wersji w przeciwieństwie do kaszy gryczanej. A ta biała (niepalona) idealnie nadaje się do słodkich wypieków! Jest dość neutralna w smaku, a do tego bardzo zdrowa. Ponadto, w tym cieście postanowiłam po raz pierwszy użyć karobu zamiast kakao i przyznaję, że nikt nie zauważył jakiejkolwiek różnicy! Samo ciasto jest przepyszne, a przy tym robi się je naprawdę ekspresowo. Jeśli nigdy nie próbowaliście wypieków z kaszy gryczanej, to gorąco zachęcam do spróbowania. Oczywiście możecie zamiast karobu użyć kakao, w tych samych proporcjach ;-).

Składniki na ciasto:

– 250 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
– 100 g daktyli
– 3 jajka
– 3 czubate łyżki karobu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6 łyżek ksylitolu (lub więcej, jeśli lubicie słodsze desery)
– 50 g mielonych migdałów

Składniki na polewę:

– 1 czubata łyżka masła
– 2 łyżki karobu
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka wody
– mielone migdały do posypania

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia na min. 1 godzainę. Kaszę wrzucić do garnka, zalać 750 ml wody i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Ostudzić.

Do większej miski przełożyć kaszę, dodać odsączone z wody daktyle, jajka, karob, cynamon, proszek do pieczenia i mielone migdały. Dokładnie zblendować na gładką masę.

Masę przełożyć do prostokątnej formy (u mnie o wymiarach 30 x 11 cm), wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 1 godz. 20 minut. Wystudzić.

Kiedy ciasto przestygnie, przygotować polewę. W garnuszku umieścić masło, karob, ksylitol, dodać łyżkę wody. Podgrzewać na minimalnym płomieniu, cały czas mieszając, aż masło się rozpuści, a masa będzie gładka i jednorodna. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać na ciasto i posypać mielonymi migdałami. Schłodzić lekko w lodówce, żeby polewa dokładnie zastygła. Smacznego :-).

ciasto karobowe z kaszy gryczanej

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!