Mini szarlotki w szklankach z domową granolą cynamonową i ubitym mleczkiem kokosowym to pyszny i zdrowy deser, podwieczorek czy drugie śniadanie :-). U nas w domu zawsze jest jakaś granola na wszelki wypadek i w tym deserze sprawdziła się idealnie! Polecam szczególnie tę cynamonową, ale podejrzewam, że sprawdzi się każda inna. Wystarczy wyłożyć na nią lekko podgotowane jabłka i udekorować mleczkiem kokosowym. Ekspresowy deser gotowy! 🙂 Nam baaaaardzo posmakowały takie szarlotki i podejrzewam, że będą częstym gościem na naszym stole.

 

Składniki na 3 porcje:

– 150 g granoli cynamonowej z tego przepisu
– 3 jabłka
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka ksylitolu
– ok. 70 ml śmietanki kokosowej (schłodzonej)

Wykonanie:

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać ksylitol, cynamon, ekstrakt z wanilii i 2 łyżki wody. Gotować na minimalnym ogniu przez ok. 10 minut, aż jabłka delikatnie się rozpadną, ale w dalszym ciągu pozostaną w kawałkach. Przestudzić.

Śmietankę kokosową ubić na sztywno (musi być wcześniej schłodzona w lodówce przez min. 1 noc). Przygotować 3 wysokie szklanki.

Na dno szklanek wsypać po 50 g granoli. Następnie wyłożyć jabłka. Udekorować kleksami z mleczka kokosowego i posypać cynamonem. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, kiedy granola jest jeszcze chrupiąca. Smacznego :-).

szarlotki w szklankach z granolą

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!