creme_catalana1Krem kataloński otwiera serię przepisów, dla których inspiracją był mój pobyt w Barcelonie! To chyba jeden z najprostszych i najmniej pracochłonnych deserów, jakie zdarzyło mi się przygotowywać. Przypomina z wyglądu creme brulée, ale różni się kilkoma (dość istotnymi) szczegółami. Po pierwsze jest przygotowywany z mleka, a nie kremówki – jest przez to rzadszy, ale też mniej kaloryczny ;-). Po drugie nie trzeba go w ogóle piec! Wystarczy zagotować masę w garnuszku, schłodzić i gotowe! A co do smaku, to odróżnia się aromatem cynamonu i pomarańczy. Krem kataloński jest po prostu przepyszny, a przy tym lekki – idealny deser na wiosnę/lato :-).

Składniki na 2 porcje:

– 250 ml mleka
– 2 żółtka
– 30 g cukru/ksylitolu
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– skórka z 1/3 cytryny
– skórka z 1/3 średniej pomarańczy
– 1 laska cynamonu
– pół łyżki mąki ziemniaczanej
– cukier brązowy do karmelizacji

Wykonanie:

Mleko wlać do garnka (zostawiając ok. 20 ml), dodać ekstrakt z wanilii, laskę cynamonu i skórkę z cytryny i pomarańczy (w dużych kawałkach, a nie drobno startą – tylko koniecznie bez albedo czyli białej części). Postawić na gazie i zagotować. Wyłączyć gaz, przykryć garnek i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć wszystkie przyprawy (łyżeczką lub przecedzić mleko).

W misce umieścić żółtka i cukier/ksylitol. Zmiksować mikserem albo zwykłą rózgą kuchenną. Następnie wlewać mleko powolnym strumieniem, cały czas mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 20 ml pozostałego mleka.

Masę ponownie przelać do garnka i zagotować. Jeszcze chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przelać krem do ramekinów. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Tuż przed podaniem posypać krem cukrem i skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika. Smacznego! 🙂

creme_catalana1

creme_catalana2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!