bajgle1Doszłam ostatnio do wniosku, że w kwestii przygotowywanego przeze mnie pieczywa popadam w rutynę – wciąż piekę taki sam chleb żytni na zakwasie z różnymi ziarnami i… chyba trochę mi się znudził ;-). Dlatego wymyśliłam coś zupełnie innego – zawijane bajgle z cudowną “piwną” skórką! Dodałam do nich sporo mąki graham, aby były bardziej wartościowe, a zamiast wykręcić z nich klasyczne bajgle, zaplotłam z ciasta warkocze – jak w tureckich bajglach simit. Jeśli nie próbowaliście jeszcze bajgli domowej roboty, to koniecznie musicie zabrać się do pracy! To jeden z najlepszych rodzajów pieczywa jaki znam ;-).

Składniki na 8 bajgli:

– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 200 g mąki pszennej zwykłej
– 270 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka drożdży instant
– 1 łyżka miodu
– 1,5 łyżeczki soli
– sezam/mak do posypania

Składniki na roztwór:
– 600 ml wody
– 2 łyżki sody oczyszczonej
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Obie mąki wsypać do miski. Dodać sól, płynny miód, drożdże i wodę. Wymieszać łyżką, a później zagnieść ciasto ręką/mikserem aż będzie jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Ciasto chwilę pozagniatać i podzielić na 8 równych części. Formować z nich długie wałeczki, następnie złożyć na pół i z obu części zapleść warkocz. Uformować z tego okrągłego bajgla, zlepiając ze sobą oba końce (niestety nie mam zdjęć tutorialu, jak to powinno wyglądać – obiecuję, że w najbliższym czasie się pojawią!) Odłożyć bajgle ponownie do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

W głębokim garnku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień na prawie minimum. Dodać sól, sodę i miód, rozpuścić. Wkładać bajgle po 2-3 (zależy ile się ich zmieści, aby każdy pływał na powierzchni roztworu) i gotować po 1 minucie z każdej strony. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu posypywać makiem/sezamem.

Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez ok. 20 minut (nie dłużej) albo do czasu aż bajgle będą brązowe. Najlepsze są jeszcze ciepłe :-).

bajgle1

bajgle2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!