Czas na kolejne lekkie ciasto bez grama cukru i zwykłej mąki pszennej – tym razem marchewkowe :-). Jest baaardzo proste w wykonaniu i smakuje przepysznie! Cukier zastąpiłam tutaj miodem wielokwiatowym firmy Huzar (jest to naturalny miód z polskich pasiek – ja wybieram tylko takie i takie też Wam polecam 🙂 ), bazowałam jak zwykle na mące graham, a żeby było jeszcze zdrowiej dodałam sporą ilość orzechów włoskich i wiórków kokosowych. Bez wyrzutów sumienia możecie je przygotować na niedzielny podwieczorek :-).
Składniki na ciasto:
– 4 jajka
– 50 g miodu (u mnie miód wielokwiatowy firmy Huzar)
– 260 g mąki graham
– 10 g proszku do pieczenia
– 300 g drobno startej marchewki
– 50 g wiórków kokosowych
– 50 g posiekanych orzechów włoskich
– 50 ml oleju rzepakowego/kokosowego
– 150 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na polewę:
– 1 serek naturalny (u mnie Bieluch)
– 1 łyżka miodu wielokwiatowego
– orzechy włoskie i wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując. Dodać miód (musi być płynny), zmiksować. Dodać przesianą mąkę i resztę składników – delikatnie wymieszać widełkami lub łyżką.
Masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut do godziny (do suchego patyczka). Ostudzić.
Gdy ciasto wystygnie, przygotować polewę. Wystarczy serek zmiksować z miodem/ksylitolem i wyłożyć na wierzch. Udekorować orzechami włoskimi i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, żeby polewa zastygła i dopiero wtedy podawać. Smacznego :-).