Budyń z kaszy jaglanej jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na lekki deser/podwieczorek. Można go zrobić w przeróżnych wersjach – ja dzisiaj zdecydowałam się na czekoladową. Oczywiście musiałam go udekorować truskawkami – w czerwcu wszystkie inne owoce mogłyby dla mnie nie istnieć ;-). Ale możecie wykorzystać tu jakiekolwiek dodatki, które Wam pasują :-).
Składniki na 1 porcję:
– 1/4 szklanki kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki wody
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 20 g czekolady (gorzkiej/mlecznej) – roztopionej
– 1 łyżka miodu
– owoce do dekoracji (u mnie truskawki posypane wiórkami kokosowymi)
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować jeszcze przez ok. 10 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Jeszcze gorącą zmiksować blenderem do powstania gładkiej masy.
Do kaszy dodać jogurt, roztopioną czekoladę i miód. Ponownie dokładnie zmiksować.
Przelać do miseczki i dowolnie ozdobić. Można jeść od razu na ciepło albo schłodzić przez kilka godzin w lodówce – jak kto woli ;-). Smacznego.