Do tej pory jajka łączyłam głównie z brokułami – widziałam zresztą sporo przepisów na tego typu sałatki, tarty czy quiche. Tym razem postanowiłam jednak brokuła zastąpić kalafiorem, który tak pięknie prezentuje się ostatnio na bazarach i stoiskach z warzywami. Dodałam ogórek, sałatę, a w ramach mojej kuchni fit przygotowałam lekki sos a’la majonez. Jest przepyszny i naprawdę w smaku baaaardzo przypomina majonez. Do sałatki idealnie pasuje np. makaron razowy, który możecie zjeść oddzielnie albo po prostu wrzucić na talerz razem z warzywami.
Składniki na 2 porcje:
– 2 garści sałaty
– 200 g kalafiora
– 1 świeży ogórek
– 2 jajka ugotowane na twardo
– szczypiorek
Składniki na lekki majonez:
– 1 opakowanie serka wiejskiego (200g)
– 1 jajko ugotowane na twardo (gorące!)
– 2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafiora ugotować do miękkości, ogórek pokroić w półplasterki, szczypiorek drobno posiekać. Na talerzach ułożyć sałatę, na to kawałki kalafiora, ogórka i jajka.
Przygotować lekki majonez – w miseczce rozdrobnić widelcem jajko i dokładnie wymieszać z serkiem wiejskim i musztardą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę polać majonezem i posypać szczypiorkiem. Smacznego :-).