Co powiecie na szybki i pyszny deser Mars w wersji fit?! Wykonany na bazie skyru i jogurtu naturalnego, z dodatkiem czekolady, kakao i budyniu o smaku toffi – przepyszny! A do tego ma niecałe 300 kcal w jednej dużej porcji. Idealny jako drugie śniadanie albo podwieczorek. Gorąco polecam :-).
Składniki na 2 porcje – masa:
– 150 g skyru
– 150 g gęstego jogurtu naturalnego
– 10 g kakao
– 5 g żelatyny
– 3-4 łyżki erytrolu (dowolnie, do smaku)
Składniki na budyń:
– 20 g budyniu o smaku toffi/krówki
– 200 ml mleka
– 1-2 łyżki erytrolu (dowolnie, do smaku)
– 20 g daktyli
Ponadto:
– 2 okrągłe biszkopty
– 4 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Żelatynę zalać 40ml wody, podgrzać (tylko do rozpuszczenia żelatyny, nie gotować!), odstawić. Wymieszać skyr, jogurt naturalny, erytrol i 5 kakao. Następnie wlać wolnym strumieniem przestudzoną żelatynę, miksując. Masę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać pozostałe 5g kakao. Wyłożyć na dno szklanek/słoiczków, wyrównać. Włożyć do lodówki na 5-10 minut, żeby stężało.
W międzyczasie daktyle zalać wrzątkiem do namoczenia. Na ciemniejszą masę jogurtowo-czekoladową wyłożyć po 1 biszkopcie, następnie wylać i wyrównać masę jaśniejszą. Wstawić do lodówki.
Ugotować budyń – 150 ml mleka podgrzać, a w pozostałych 50 ml rozpuścić budyń i erytrol. Przelać do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na masę wyłożyć budyń, następnie polać całość czekoladą, wyrównać. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok 2-3 godziny. Smacznego!