fit napoleonka

Tym razem czeka na Was na blogu Fit Napoleonka! Banalna w przygotowaniu, pyszna i maksymalnie odchudzona. Wystarczy ugotować budyń z odrobiną masła i przełożyć nim 2 arkusze ciasta francuskiego. Ja zakochałam się w tym przepisie od pierwszego kawałka, moi goście również. Uwierzcie, znika ze stołu bardzo szybko :-).

 

 

 

Składniki – masa:

– 2 budynie waniliowe bez cukru
– 620 ml mleka 0,5%
– 5-6 łyżek erytrolu (dowolnie, do smaku)
– 30 g masła
– łyżka ekstraktu z wanilii

Ponadto:

– 1 niecały arkusz ciasta francuskiego (ok 200g) – u mnie w wersji lekkiej (Lidl)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o wymiarach 20x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć 1/2 ciasta francuskiego, aby wypełniło brzegi formy.

Przygotować budyń – z mleka odlać ok 100 ml i rozpuścić w nim budynie i erytrol z ekstraktem waniliowym. Pozostałą ilość podgrzać razem z masłem. Do gotującego się mleka przelać rozpuszczony budyń i cały czas gotując, energicznie mieszać, aż masa stanie się gęsta. Gdyby pojawiły się grudki – zblendować masę przed wylaniem na ciasto.

Przygotowaną masę przelać na ciasto francuskie, przykryć drugim arkuszem. Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut lub do czasu, aż wierzch będzie rumiany. Wystudzić, schłodzić przed podaniem. Posypać zmielonym erytrolem/cukrem pudrem. Fit napoleonka gotowa. Smacznego! 🙂

fit napoleonka

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!