Mój tegoroczny pomysł na prezent świąteczny – chociaż idealnie pasuje na wiele okazji :-). Myślę, że sprawi wiele radości osobie, która takie likiery lubi. Nie musi być jednak przecież tylko podarunkiem – idealny dla nas samych do kawy, deseru, czy od tak po prostu wieczorem zamiast lampki wina :-).
Składniki na butelkę 0,7 l :
– pół litra czystej wódki
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego / ew. 1 puszka gotowej masy krówkowej
– 200 g śmietany kremówki
– 1 espresso / łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
Wykonanie:
Dzień wcześniej mleko skondensowane ugotować – włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryło puszkę, zagotować i gotować jeszcze przez 1h 20 min (tyle naprawdę wystarczy!). Jeśli naprawdę musimy użyć gotowej masy, to oczywiście niczego nie trzeba z nią robić, ale nie przestanę namawiać Was na ugotowanie własnej :-).
Następnego dnia przełożyć masę krówkową do dużej miski, wlać przestudzone espresso/kawę rozpuszczalną. Zmiksować. Dodać alkohol i śmietankę. Ponownie dokładnie zmiksować. Przelać do butelki i odstawić na 2-3 dni do „przegryzienia” :-). Najlepiej przechowywać w lodówce :-).