Bardzo ciekawe i wbrew pozorom całkiem łatwe danie. Według mnie to miła odmiana dla zwykłej piersi z kurczaka :-). Pierwszy raz ten zawijak pojawił się na moim stole w Sylwestra i myślę, że doskonale się nadaje i na ten i na każdy inny wyjątkowy wieczór :-).

 

Składniki:

– 1 gotowe ciasto francuskie
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 30-40 dag pieczarek
– 1 cebula
– sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, a cebulę w kostkę. Cebulę podsmażyć do zeszkliwienia. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut, aż się zrumienią. Zlać nadmiar powstałego sosu. Każdą pierś z kurczaka pokroić na 2 w miarę równe filety. Doprawić solą i pieprzem.

Na papierze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie i ponacinać po jego bokach paski długości ok. 1,5 cm (jak na zdjęciu poniżej). Na środku położyć 2 filety. Przykryć je połową pieczarek. Następnie ułożyć kolejne filety i na koniec resztę pieczarek. Paski ponakładać na siebie, aby w miarę szczelnie zawinąć nadzienie. Poniżej obrazkowa instrukcja :-).

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 40-50 min. Smacznego 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!