Jeśli wolicie produkty lżejsze i zdrowe albo chcecie podarować coś takiego na święta osobie, która taką dietę preferuje, to mam dla Was idealny pomysł – jaglany krem piernikowy! Nie ma tu dodatkowego masła, cukru czy miodu. Oprócz pierniczków składa się on jedynie z kaszy jaglanej i daktyli. Smak ma niesamowity (chyba nawet lepszy niż tradycyjny krem), a przy tym z mniejszymi wyrzutami sumienia można go wyjadać prosto ze słoika ;-). Przepis ponownie pochodzi ze strony: www.burczymiwbrzuchu.pl

Składniki na 0,5 litrowy słoik kremu:

– 200 g pierniczków lub ciasteczek korzennych (bez nadzienia!)
– 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 200 g namoczonych suszonych daktyli
– 70 ml wody, w której moczyły się daktyle
– 1,5 łyżki przyprawy korzennej

Wykonanie:

Wieczór wcześniej daktyle wrzucić do miseczki. Zalać wrzącą wodą tak, aby je przykryła. Zostawić na całą noc do namoczenia.

Następnego dnia ugotować kaszę jaglaną, a pierniczki zmielić w melakserze/rozdrabniaczu blendera na piasek.

W wysokiej misce umieścić ugotowaną kaszę, zmielone pierniczki, namoczone daktyle, wodę po daktylach i przyprawę korzenną. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!