Dyniowa granola to moja kolejna propozycja na zdrowe i pyszne śniadanie :-). Co roku przywożę od babci całą masę dyń, które przetwarzam głównie na purée. Kończy się to tak, że takie purée dodaję później do wszystkiego. Jednak do tej pory nie wpadłam na to, że mogłabym je wykorzystać również do sklejenia płatków i innych bakalii. Razem z korzennymi przyprawami powstała z tego pyszna dyniowa granola, która mi w smaku baaaardzo przypomina aromat pumpkin spice latte. Mieszankę dosłodziłam miodem, a poza tym dodałam jeszcze rodzynki i gorzką czekoladę. Dla mnie to chyba hit jesiennych śniadań – w towarzystwie jogurtu naturalnego będzie często pojawiać się na naszym porannym stole :-).
Składniki:
– 300g płatków owsianych
– 40 g pestek z dyni
– 40 g nasion słonecznika
– 40 g orzechów włoskich (lub innych, ulubionych)
– 3/4 szklanki purée z pieczonej dyni
– 4 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 50 g rodzynek
– 40 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni i posiekane orzechy – wymieszać. Dodać puree z dyni, miód i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać.
Posklejaną masę przerzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160°C przez ok. 30-40 minut, co 10 minut mieszając. Będzie gotowa, gdy płatki będą chrupiące.
W międzyczasie posiekać rodzynki i czekoladę. Dodać do wystudzonych płatków i wymieszać. Dyniowa granola gotowa! Przechowujcie ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku :-).