bezglutenowa szarlotka

W taki brzydki jesienny dzień humor może poprawić tylko dobre ciasto – np. bezglutenowa szarlotka bez cukru! Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym pięknie się prezentuje dzięki ułożonej na wierzchu kratce. Nie ma w sobie cukru, a i słodzików jest tu bardzo mało – cała słodycz pochodzi głównie z jabłek :-). Ja starając się unikać pszenicy wykorzystałam różne mąki bezglutenowe, ale równie dobrze możecie zagnieść typowe kruche ciasto na mące pszennej. Taka szarlotka smakuje oczywiście najlepiej na ciepło – więc może przygotujecie ją jutro dla swoich bliskich na poobiedni deser? Jestem pewna, że będą zachwyceni! 🙂

Składniki na kruchy spód:

– 75 g mąki ryżowej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki owsianej
– 50 g mąki kukurydzianej
– 150 g zimnego masła
– 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
– 1 jajko
– 1 łyżka zimnego mleka

Składniki na nadzienie jabłkowe:

– 1 kg obranych i pokrojonych jabłek
– 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
– cynamon do smaku

Wykonanie:

Do miski wsypać wszystkie mąki i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko, mleko i słodzik – dokładnie zagnieść wszystko ręką. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C i zacząć przygotowywać nadzienie jabłkowe.

Pokrojone jabłka wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać słodzik i cynamon. Wymieszać i zagotować. Potem gotować jeszcze ok. 10-15 minut na małym ogniu, aż jabłka trochę się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części (ok. 60% i 40%). Większą częścią wyłożyć spód i boki formy. Na to wyłożyć nadzienie jabłkowe. Resztę ciasta rozwałkować, nożem wyciąć paski i ułożyć w kratkę na tarcie. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut aż ciasto będzie rumiane. Smacznego :-).

bezglutenowa szarlotka
bezglutenowa szarlotka

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!