czekoladowo-buraczane pancakes

Lubicie placuszki i pancakes? My je uwielbiamy! Są dla nas jedną z lepszych form podwieczorków oraz śniadań na słodko :-). Tym razem przygotowałam czekoladowo-buraczane pancakes w wersji wegańskiej, oparte na płatkach owsianych, a słodzone jedynie bananem. Żeby były jeszcze zdrowsze i bardziej wartościowe dodałam w 100% naturalnego mielonego buraka firmy Zdrowe Pola. Burak to absolutna bomba witamin i mikroelementów! Niestety obróbka surowego warzywa jest dość czaso- i pracochłonna. Dlatego taki zmielony burak stanowi bardzo ciekawą alternatywę, szczególnie do koktajli, owsianek czy jogurtu. W takich placuszkach również sprawdził się idealnie – i co ważne, jest w ogóle niewyczuwalny w smaku :-).

Składniki:

– 130 g płatków owsianych
– 120 g dojrzałego banana
– 200 ml mleka roślinnego
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 2 łyżeczki mielonego buraka Zdrowe Pola
– 1 łyżka oleju rzepakowego + trochę do przesmarowania patelni

Wykonanie:

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Banana zblendować dokładnie z mlekiem roślinnym. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać dokładnie łyżką.

Masę nakładać łyżką na nagrzaną, lekko przesmarowaną olejem patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, uważając, by placuszki się nie przypaliły. Smacznego :-).

czekoladowo-buraczane pancakes

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!