Dyniowe ciasto z jabłkami – dla mnie to absolutny słodki hit tej jesieni! Niby zwykłe ucierane ciasto, proste w przygotowaniu, ale jest tak pyszne, że można je jeść i jeść. Dzięki użyciu dużej ilości purée z dyni nie jest w ogóle suche, jak większość ucieranych ciast. Więc nie zastanawiajcie się – jeśli macie trochę zaległej dyni, to upieczcie ją na purée i przygotujcie takie pyszne ciacho z jabłkami. Jest baaaardzo zdrowe, a do tego bez glutenu i bez cukru!
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
– 250 g purée z dyni
– 100 g masła
– 100 g erytrolu
– 2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– po 60 g mąki ryżowej i kukurydzianej
– 70 g mąki ziemniaczanej
– płaska łyżeczka sody
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 3-4 nieduże jabłka
Wykonanie:
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło rozpuścić na niewielkim ogniu, przelać do miski. Dodać purée z dyni, erytrol, żółtka i ekstrakt z wanilii – wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. W miseczce wymieszać wszystkie mąki, proszek i sodę.
W większej misce białka ubić na sztywną pianę. Dodać wówczas masę dyniowo-maślaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche i ponownie wymieszać.
Masę przelać do formy, wyrównać. Na wierzchu powciskać połówki jabłek, jedna obok drugiej. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Smacznego! 🙂