pieczona owsianka dyniowa

Próbowaliście kiedyś pieczonych owsianek?;> Jeśli nie, to czas to nadrobić! Ja ten świetny pomysł na śniadanie/podwieczorek znalazłam na blogu filozofia smaku i od razu się w nim zakochałam! Przede wszystkim dlatego, że smakuje to trochę jak ciasto, a tak naprawdę jest pełnowartościowym posiłkiem. Opierając się na proporcjach Malwiny przygotowałam własną wersję takiej owsianki z wykorzystaniem dyni, która ostatnio króluje w mojej kuchni. W połączeniu z jabłkami i przyprawami korzennymi wyszła przepyszna! Zresztą – spróbujcie sami :-). Taka pieczona owsianka dyniowa jest naprawdę banalnie prosta w przygotowaniu.

 

Składniki na 2 porcje:

– 1 szklanka płatków owsianych
– 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni
– 1/2 szklanki mleka
– 2 łyżki miodu
– 2 jajka
– 1 łyżeczka cynamonu
– po 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu
– szczypta zmielonych goździków
– 30 g orzechów włoskich
– 2 małe jabłka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne.

W misce umieścić płatki owsiane, purée, mleko, miód, jajka, przyprawy i orzechy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na dość małe kawałki jabłka i ponownie wymieszać.

Masę przełożyć do 1 większej formy żaroodpornej (ok. 15 x 20 cm) lub 2 mniejszych (ja wykorzystuję do tego 2 silikonowe formy do pieczenia, dostosowane kształtem do mojego lunchboxa). Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut aż masa będzie ścięta. Odstawić do przestygnięcia. Smacznego!

pieczona owsianka dyniowa

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!