brownie z fasoliCo powiecie na naprawdę ekspresowe brownie z fasoli? Wystarczy kilka prostych składników, nie ma tu ani cukru ani mąki :-). Wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki i wstawić do piekarnika. A dzięki fasoli takie brownie może spokojnie stanowić wartościowy posiłek na pierwsze czy drugie śniadanie albo być zwyczajnym deserem :-). Taaak, wiem, że ostatnio pojawiają się same przepisy czekoladowe, ale takim właśnie sprzyja zima i okres egzaminacyjny… obiecuję to zmienić w najbliższym czasie! :-).

 

 

Składniki na formę o wymiarach 24 x 11 cm::

– 1 puszka czerwonej fasoli
– 100 g banana
– 2 jajka
– 40 g kakao
– 20 g ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Fasolę odcedzić i przepłukać pod wodą. Przełożyć do miski, dodać pokrojonego banana i jajka. Zblendować na gładką masę. Dodać kakao, ksylitol i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wystudzić. Smacznego 🙂

brownie z fasoli

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!