nutella z awokadoNutella z awokado to dla mnie absolutny hit – po jej odkryciu ani razu nie sięgnęłam już po tę prawdziwą :-). Składa się z baaaardzo zdrowych składników, nie ma w sobie białego cukru ani żadnych niezdrowych tłuszczów. Do jej przygotowania potrzeba tylko awokado, daktyli, kakao i soku cytryny. Po zmiksowaniu powstaje pyszna masa, która najlepiej komponuje się na kanapce z ulubionymi owocami. Moja ulubiona wersja to ta z truskawkami, ale poza sezonem świetnie sprawdzają się winogrona czy mandarynki. Do tego pełnoziarniste pieczywo i zdrowe, pełnowartościowe śniadanie gotowe. Gorąco polecam! 🙂

 

Składniki:

– 1 duże awokado (u mnie po obraniu i wyjęciu pestki ok. 210g) / albo 2 mniejsze
– 50 g suszonych daktyli
– sok z 1/2 cytryny
– 2 czubate łyżki kakao

Wykonanie:

Nutellę dobrze jest przygotować dzień wcześniej, żeby składniki się „przegryzły” (ale nie jest to konieczne – na świeżo też będzie dobrze smakować).

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić na większe kawałki i wrzucić do miski/kielicha blendera. Dodać namoczone i odsączone daktyle, sok z cytryny i kakao. Zblendować na gładką masę. Odstawić do lodówki. Smacznego :-).

nutella z awokado

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!