Wielkanocnie składam Wam najlepsze życzenia, prezentując to oto ciasto marchewkowe, które miało być… babką marchewkową :D. A byłoby nią, gdybym się wystarczająco wcześnie zorientowała, że posiadam formę na babę wielkanocną. Masa gotowa, piekarnik rozgrzany, a tu klops. I wyszło ciasto. Ale gdybyście chcieli spróbować, to myślę, że babka z tego przepisu wyszłaby pyszna. I odchudzona maksymalnie :-). Życzę Wam, abyście mogli i spędzili bezpiecznie te święta z najbliższymi, abyście poczuli, że może być choć trochę normalnie, najedli się dobrych, wielkanocnych przysmaków i trochę odpoczęli :-). Abyście pełni pozytywnej energii i nowej nadziei wrócili po świętach do tej szarej i dziwnej rzeczywistości.
Składniki:
– 400 g marchewki startej na grubych oczkach
– 200 g mąki graham (typ 1850)
– 50 g oleju rzepakowego
– 4 jajka
– 60-70 g erytrolu (do smaku)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę do ciasta – w babce można pominąć:
– 1 opakowanie skyru naturalnego
– ok 3 łyżek erytrolu (lub więcej, do smaku)
– orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia / formę na babkę wysmarować masłem i posypać mąką.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 40 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić. Przygotowując polewę skyr wymieszać z erytrolem. Wyłożyć na ciasto i wyrównać. Udekorować orzechami. Smacznego 🙂