mazurek pistacjowy

Rzutem na taśmę mam dla Was fantastyczną propozycję wielkanocną – Mazurek Pistacjowy! 🙂 Kto mnie zna i obserwuje mojego bloga, ten wie, jak bardzo kocham pistacje pod wszelkimi postaciami. A lody pistacjowe absolutnie nie mają sobie równych. Przyznaję, to ciasto nie jest tak bardzo fit jak zdecydowana większość na blogu (chociaż starałam się je odchudzić jak mogłam!). Ale uwierzcie, nie pożałujecie tego wyboru na wielkanocnym stole.

 

 

Składniki – kruchy spód pistacjowy:

– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
– 70g mąki pszennej tortowej
– 70 g zmielonych pistacji
– 120 g masła
– 2 łyżki erytrolu
– 1 jajko
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

Ponadto:

– kilka łyżek niesłodzonego dżemu truskawkowego
– 200 g masła pistacjowego z białą czekoladą (ja takie kupiłam w Lidlu)
– liofilizowane truskawki
– zmielone pistacje do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o wymiarach 20x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski i zagnieść (ręcznie lub przy pomocy kubka do blendera). Podzielić na 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyć spód formy. Mniejszą część rozwałkować, pokroić na paski o szerokości ok 2cm i ułożyć je na cieście w kształcie kratki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić.

Na każdy kwadracik mazurka wykładać niewielką ilość dżemu truskawkowego. Następnie (najlepiej przy pomocy szprycy) wykładać masło pistacjowe. Udekorować liofilizowanymi truskawkami i zmielonymi pistacjami. Smacznego!

mazurek pistacjowy

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!