Tak, wiem – kolejne ciasto z bezą ;-). Ale jest to ciasto, które robię średnio raz w roku, podczas sezonu śliwkowego, już od dobrych kilku lat. Stąd musiało się tu pojawić :-). Pyszne, śliwkowo-cynamonowe z kruchą bezą. Nie może go zabraknąć na jesiennym (czy jeszcze późnoletnim) stole ;-).

Składniki:

– 50 dag śliwek (dowolnych, ja użyłam mieszańca)
– 1/2 kostki masła
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki
– 4 jajka
– 1 cukier wanilinowy (lub 16g cukru z prawdziwą wanilią)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki mleka
– cynamon

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i odpestkować.

Masło utrzeć z 10 dag cukru (resztę odłożyć do bezy) i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodawać kolejno 2 całe jajka i 2 żółtka (białka odłożyć do bezy), następnie mąkę z proszkiem, a na koniec mleko. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

W międzyczasie białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać pozostały cukier, mieszając na najmniejszych obrotach. Pianę wyłożyć na podpieczony spód i ponownie wstawić tortownicę do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut lub do wysuszenia bezy. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!