
Ostatnio moje śniadania są dużo bardziej urozmaicone – nie są to już tylko płatki owsiane, ale pojawia się także kasza gryczana, płatki jaglane czy żytnie. Do tego wszystkiego dodaję różne owoce i bakalie. Można w ten sposób stworzyć baaaaardzo dużo różnych kombinacji :-). Dzisiaj w roli głównej płatki jaglane, które możecie spokojnie zastąpić kaszą jaglaną – trzeba ją tylko trochę dłużej pogotować.
Składniki:
– 40 g płatków jaglanych (ew. kaszy)
– 200 ml mleka
– 1 średnie jabłko (150 g)
– suszona żurawina
– kawałek laski wanilii
Wykonanie:
Płatki wrzucić do garnka, zalać mlekiem, dodać kawałek laski wanilii i zagotować. Gotować jeszcze kilka minut, aż płatki wchłoną cały płyn. Wówczas wyjąć laskę wanilii.
Połowę jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ugotowanych płatków. Resztą, razem z żurawiną, ozdobić wierzch jaglanki. Smacznego :-).