Sałatka może nie jest typowo „ziemniaczana” – to standardowa wersja sałatki, którą pewnie zdarza się Wam dość często jadać, ale z dodatkiem ziemniaków. Według mnie dosyć ciekawe połączenie, którego wcześniej nie próbowałam, a przy tym bardziej sycące :-).
Składniki na 2 porcje:
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– garść sałaty (rukoli/roszponki/mixu sałat)
– 2 duże pomidory
– oliwki
– 1/2 czerwonej cebuli
– olej rzepakowy
– sól, pieprz, bazylia, tymianek – do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach (ok. 25-30 min od zagotowania) z dodatkiem soli.
Pomidory pokroić w drobną kostkę, a cebulę w piórka.
Na talerzu ułożyć sałatę, na to pomidory, ziemniaki, cebulę i oliwki. Polać wszystko olejem/oliwą i doprawić. Smacznego 🙂