
Dzisiaj przysmak dla śniadaniowych łasuchów – takich jak ja – czyli granola :-). Pyszna, słodka, a do tego pełna różnych zdrowych składników. Idealna do jogurtu naturalnego czy mleka. Daje mnóstwo energii na cały dzień :-).
Składniki:
– 2,5 szklanki płatków owsianych
– 40 g nasion słonecznika
– 40 g nasion sezamu
– 2 banany (ok. 200g)
– 40 g orzechów włoskich
– 50 g suszonej żurawiny
– 40 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik i sezam – wymieszać. Banany zmiksować blenderem i wymieszać dokładnie z zawartością miski.
Posklejaną masę przerzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160°C przez ok. 40-45 minut, co 10 minut mieszając. Będzie gotowa, gdy płatki będą chrupiące.
W międzyczasie posiekać drobno orzechy, żurawinę i czekoladę – wymieszać.
Granolę po ostudzeniu wymieszać z bakaliami i czekoladą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. I gotowe :-).