Kotleciki z dorsza zapoczątkowują mały cykl Kocich Łakoci z kuchnią fit :-). Z racji zbliżającego się lata, w mojej kuchni królować będą teraz dania lekkie, pełne różnorodnych warzyw, ryb, chudego mięsa i zdrowych dodatków. Przy tym będą to dania bardzo smaczne! A kotlecików koniecznie musicie spróbować – smakują wyśmienicie, a kwaśny sos koperkowo-cytrynowy nadaje im ciekawego charakteru.
Składniki na 4 porcje:
– 1 duży filet z dorsza (ok. 450g)
– 170 g kaszy jęczmiennej perłowej (ok. 1 szklanka)
– 1 duża marchewka
– 4 łyżki otrąb owsianych
– 1 duże / 2 małe jajka
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka tymianku
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
Składniki na sos koperkowo-cytrynowy:
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– sok z 1 cytryny
– świeży/mrożony koperek
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę zalać 2 szklankami wody, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę.
Z dorsza usunąć skórę i ości, rozdrobnić (najlepiej blenderem), umieścić w misce. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ryby razem z ugotowaną kaszą, jajkiem, otrębami i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować ok. 11-12 kotlecików i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut.
Przytować sos: w miseczce wymieszać jogurt, sok z cytryny, miód i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Polać kotleciki po upieczeniu. Smacznego:-)