leczo

Od kiedy na bazarach zaczęło się robić coraz bardziej kolorowo, w mojej kuchni pojawia się zdecydowanie więcej różnorodnych warzyw i owoców. Ostatnio kupiłam mieszankę zielono-czerwonych warzyw i z dodatkiem soczewicy powstało pyszne (fit!) leczo. Samo w sobie jest oczywiście daniem wegetariańskim, ale jeśli akurat macie ochotę na mięso, to wystarczy dodać do niego np. podsmażoną kiełbaskę (jednak wtedy już takie bardzo fit nie będzie 😉 ).

Składniki na 3-4 porcje:

– 1 duża cebula
– 200 g pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 1 średnia cukinia
– 150 g czerwonej soczewicy
– 300 g świeżych pomidorów / ew. 1 cała puszka pomidorów
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– olej rzepakowy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól, pieprz
– natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki, paprykę i cukinię w grubszą. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Soczewicę opłukać na sitku.

W większym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pieczarki, paprykę i cukinię, dusić przez ok. 10 minut. Następnie dodać soczewicę i pomidory. Dusić, aż soczewica będzie miękka (ok. 10-15 minut).

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i słodką paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego 🙂

leczo

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!