florinis

Wracamy ponownie do kuchni greckiej, bo jej nigdy dosyć :-). Florinis to odmiana papryki, a swoją nazwę zawdzięcza regionowi, w którym jest uprawiana. Można ją kupić w formie grillowanej w słoiku (np. taką), a później wyczarować szybką i smaczną przekąskę. Nadzienie natomiast jest bardzo proste – to tylko feta z dodatkiem oregano i oliwy. Zachęcam do spróbowania! 🙂

Składniki:

– 1 słoik grillowanych papryk Florinis
– 300 g fety
– kilka listków świeżego oregano /1 łyżeczka suszonego
– kilka łyżek oliwy
– pieprz do smaku

Wykonanie:

Papryki wyłożyć na sitko, żeby odsączyć je z zalewy. Fetę przełożyć do miseczki, dodać oliwę, oregano, pieprz i rozdrobnić widelcem na w miarę gładką masę. Łyżeczką napełnić nią papryki.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić nafaszerowane papryczki. Smażyć przez 2-3 minuty – tylko tyle, żeby farsz był gorący. I gotowe! 🙂

florinis

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!