Wreszcie pojawiły się zapowiadane kotleciki sojowe :-). Typowe, z prostych składników, łatwe i szybkie w przygotowaniu – najlepsze :-).
Składniki:
– 200 g suchych ziaren soi
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– trochę świeżej/mrożonej pietruszki
– sól, pieprz
– pół łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
– po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
– 1 jajko
– 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub dowolnej innej)
Wykonanie:
Wieczór wcześniej soję zalać większą ilością wody i odstawić na noc do namoczenia. Rano zlać resztę wody i opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać nową wodą i gotować przez ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić. Przerzucić ziarna do miski.
Cebulę zeszklić na patelni razem z czosnkiem. Dodać do soi razem z przyprawami i pietruszką. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko i mąkę, wymieszać dokładnie łyżką.
Z masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Smacznego! :-).