Przepyszny krem z pomidorów malinowych z lekko ostrym posmakiem. Idealny na teraz, kiedy pomidorów jest tak dużo i są tak tanie 🙂
Składniki:
– 1 kg pomidorów malinowych
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 250 ml bulionu
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1/4 szklanki białego wina
– łyżka octu ryżowego
– sól, pieprz, bazylia (świeża lub suszona)
– odrobina tabasco
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Drobno pokroić.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać cukier oraz wino i gotować przez 1 minutę. Wrzucić do tego pomidory i wlać ocet, zagotować. Wlać gorący bulion i ponownie zagotować. Gotować przez kilka minut. Następnie zmiksować ręcznym blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i odrobiną tabasco do smaku.
Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-krem-pomidorowa