Typowy polski sernik – taki miałam zadanie upiec na dzisiejszy wieczór, gdzie będzie go próbować grupa ludzi z całego świata. Jestem bardzo ciekawa ich opinii i czy polskie słodkości w ogóle przypadną im do gustu. Zadanie dla mnie dość trudne, bo serniki to chyba jedyne ciasta, których do tej pory za bardzo nie opanowałam. Ale udało się 🙂 . Mi bardzo smakuje (oczywiście, nie mogłam się oprzeć żeby nie spróbować). Zrezygnowałam już z lukru na wierzchu, bo bałam się, że będzie za słodki. Następnym razem zredukuję ilość cukru w samym cieśnie, to i lukier się pojawi 😉 .
Składniki na kruche ciasto:
– 125 g zimnego masła
– 1 jajko
– mąki ile weźmie ciasto (tak ok. 300 g)
– odrobinę cukru do smaku (ja dodałam 1 łyżkę, ale można mniej lub w ogóle pominąć)
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie odkroić od ciasta 1/3 i włożyć z powrotem do lodówki, a pozostałą część rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć nim formę o wymiarach 35-40 x 25 cm. Ponakłuwać widelcem Podpiec w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.
Składniki na masę serową:
– 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
– 8 jajek
– 100 g masła
– 200 g (myślę, że spokojnie można dać mniej, ok. 150 g) drobnego cukru do wypieków
– 3 łyżki cukru waniliowego
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 100 g rodzynków
– żółtko do posmarowania kruchego ciasta
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej (!)
Masło, 150 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w dużej misce do otrzymania jasnej masy. Następnie ucierając, dodawać stopniowo po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Dodać pozostałe 50 g cukru, ucierając na mniejszych obrotach. Wmieszać do masy serowej pianę razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Mieszać należy bardzo delikatnie! Następnie wyłożyć masę na podpieczony spód i wyrównać.
Cienko rozwałkować resztę kruchego ciasta i radełkiem lub nożem wykroić paski o szerokości 1 cm. Ułożyć z nich na serniku kratkę i posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej schłodzić w lodówce przez noc i kroić dopiero następnego dnia 🙂 . Możemy później schłodzony sernik polukrować – cały lub same paski.