Tym razem pomysł na pieczonego kurczaka :-). Marynata bardzo łatwa do zrobienia, a kurczak wychodzi przepyszny :-).

 

 

Składniki na 4 porcje:

– 4 ćwiartki kurczaka (oczywiście możemy zamienić je na udka/skrzydełka – co kto woli)
– 16 łyżek sosu sojowego
– 8 łyżek octu ryżowego
– 4 łyżki whisky
– 4 łyżki płynnego miodu
– 1 cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 2 łyżki startego imbiru

Wykonanie:

Kurczaki doprawić solą i pieprzem, wetrzeć zmiażdżony czosnek. Cebulę drobno posiekać. Do miski wlać sos sojowy, ocet, whisky i miód. Dodać starty imbir i posiekaną cebulę. Ułożyć w marynacie kurczaki i dokładnie je w niej obtoczyć. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Kurczaki wyjąć z miski i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przelać całą marynatę. Przykryć folią aluminiową. Piec przykryte przez 1 godzinę. Następnie folię zdjąć i piec jeszcze przez 0,5 godziny. Smacznego! 🙂


SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!