Kontynuując temat z soczewicą – kolejny pomysł na jej wykorzystanie ;-).

 

 

 

 

Składniki na 2 porcje:

– 2 małe pomidory / 1 większy
– 4-5 suszonych pomidorów w oleju
– 1 czerwona papryka
– 1/2 dojrzałego awokado
– garść sałaty lodowej
– 15 g suchej brązowej soczewicy
– 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
– 1 łyżka octu balsamicznego
– sól, pieprz do smaku
– suszona bazylia, słodka wędzona papryka (opcjonalnie)
– ew. ziarna sezamu do posypania

Wykonanie:

Soczewicę ugotować jak tutaj. Pomidory, paprykę, awokado pokroić w kostkę, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Sałatę poszarpać na kawałki. Wszystko wrzucić do miski. Dodać przyprawy, polać oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać. Posypać ugotowaną soczewicą i sezamem :-). Gotowe :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!