Naprawdę dawno nie jadłam czegoś równie dobrego, jak te lody z awokado. Są fantastyczne! A do tego wyjątkowo zdrowe i robi się je ekspresowo. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się tu komponuje. Takie lody mogą jeść osoby uczulone na jajka, mleko czy weganie (przy użyciu odpowiedniej czekolady i syropu klonowego/z agawy). Ostrzegam – lody znikają baaaardzo szybko, więc od razu zróbcie podwójną porcję!
Składniki:
– 1 duże awokado/2 mniejsze (u mnie ok. 240 g po obraniu)
– 60 ml śmietanki kokosowej
– 50 g miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
– 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Obrane awokado wrzucić do wyższego pojemnika/miski. Dodać śmietankę kokosową, słodzidło i dokładnie zmiksować blenderem.
Czekoladę drobno posiekać lub zmielić w specjalnym pojemniku blendera – byle nie na wiór, lepiej jak zostaną kawałeczki do chrupania. Dodać do masy z awokado i wymieszać łyżką.
Masę wylać do prostokątnego, plastikowego pojemnika, wyrównać. Przykryć i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego :-).