Wegańskie ciasteczka z borówkami – bardzo szybkie w przygotowaniu, z prostych składników i przepyszne :-). Używając mąki owsianej przygotujecie wersję bezglutenową, jeśli natomiast gluten Wam nie przeszkadza, możecie wziąć mąkę pszenną czy orkiszową. Słodzone są bananami z dodatkiem miodu/syropu z agawy. Do tego dużo borówek, ewentualnie innych owoców jagodowych (pokrojonych truskawek/malin). Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie :-).
Składniki:
– 150 g obranych bananów (ok. 1,5 banana)
– 2 łyżki miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 120 g płatków owsianych
– 120 g mąki owsianej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 150 g borówek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do do 180°C, a dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany wrzucić do miski, zmiksować blenderem. Dodać olej, słodzidło i wymieszać. Następnie dodać płatki, mąkę i cynamon. Dokładnie połączyć.
Na koniec wrzucić borówki i delikatnie wymieszać. Z masy formować okrągłe ciasteczka (najlepiej wilgotnymi dłońmi, żeby masa się nie kleiła – co ok. 2-3 ciasteczka zmoczcie ręce pod kranem, będzie dużo łatwiej). Układać na blaszce i wstawić do piekarnika.
Piec do 20 minut, aż ciasteczka będą rumiane. Smacznego :-).