Dzisiaj mam dla Was przepis na mini serniczki matcha! Co prawda był już przepis na duży sernik z tą japońską herbatą, ale teraz postanowiłam przygotować go w formie indywidualnych deserów. Bardzo ciekawie wyglądają na stole, a do tego są przepyszne. Ponadto, robi się je błyskawicznie, a piecze tylko 25 minut! Masa serowa jest słodzona erytrolem, natomiast na spodzie są ciasteczka oreo, więc serniczki nie są w 100% bezcukrowe. Natomiast obiecuję, że już niedługo pojawi się przepis na domową wersję oreo bez dodatku cukru i wtedy będziecie mogli użyć ich do tego przepisu.
Składniki na 15 mini serniczków:
– 600 g twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
– 100 ml śmietany kremówki
– 2/3 szklanki erytrolu
– 3 jajka
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki matchy
– skórka z 1/2 cytryny
– 6 ciasteczek oreo
– borówki/maliny do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Z ciasteczek oreo wyjąć krem i zmielić je na piasek (np. przy pomocy blendera). Do każdej papilotki wyłożyć po pół łyżki ciasteczek, wyrównać.
W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową: twaróg, kremówkę, jajka, erytrol, mąkę, matchę i skórkę z cytryny. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przelać do papilotek. Formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Wystudzić. Ozdobić borówkami/malinami.
Serniczki dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem – przynajmniej przez kilka godzin :). Smacznego!