Tradycyjny świąteczny makowiec. Tak, wiem, że na ten rok już na niego za późno, ale zawsze można go też zrobić w ciągu roku, a jeśli nie, to przyda się na kolejne Boże Narodzenie :-). Jest zdecydowanie lepszy niż z cukierni, pełen bakalii, z pysznym lukrem na wierzchu. Od kiedy zaczęłam robić własne, już nigdy nie sięgnę po taki ze sklepu :-). Przepis jest na 1 makowca o długości 35 cm.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
– 7 g suchych drożdży
– 60 ml letniego mleka
– 2 żółtka (białka zostawiamy do masy makowej)
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– łyżeczka wódki/rumu
– łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 50 g roztopionego masła

Drożdże wymieszać z mąką w dość dużej misce. Dodać resztę składników (oprócz masła) i wyrobić mikserem. Na koniec dodać masła i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być bardzo zwarte, całkowicie “oklejać” widełki. Jeśli jest zbyt “rozlane” trzeba dodać więcej mąki. Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.

Składniki na masę makową:

– 150 g maku
– 50 g brązowego cukru
– 40 g rodzynków
– 35 g posiekanych orzechów włoskich
– 4-5 pokrojonych suszonych śliwek
– kilka posiekanych migdałów
– 20 g suszonej żurawiny
– garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 1 łyżka miodu
– szczypta cynamonu
– odrobina aromatu migdałowego
– 1 łyżeczka masła
– 2 białka

Wykonanie:

Mak zalać wrzącą wodą, aby go całkiem zakryć. Kiedy wystygnie, odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie, dodać brązowy cukier i zmielić jeszcze jeden raz. Dodać pozostałe składniki na masę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite na pianę białka i delikatnie połączyć.

Ciasto rozwałkować na dużym kawałku papieru do pieczenia na prostokątny placek o grubości ok. 3 mm. Nałożyć równomiernie masę makową, pozostawiając ok. 2 cm od każdego brzegu. Zawinąć jak roladę, a końce ciasta podłożyć pod spód. Zawinąć dwukrotnie papierem do pieczenia, zostawiając nie więcej niż 1-1,5 cm luzu między ciastem a papierem.

Makowiec położyć na dużej blaszce i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec przez 30-40 min aż makowiec stanie się rumiany. Wyjąć, rozciąć papier i przestudzić.

Składniki na lukier:

– 0,5 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody

Do cukru dodać wodę i rozetrzeć łyżką. Lukier musi być dość gęsty, żeby nie spłynął nam z makowca. Jeśli jednak jest za gęsty i nie da się go rozprowadzić po cieście – dodać odrobinę wody. Jeśli jest za rzadki – dosypać cukru pudru. Jeśli jest go za mało – trzeba dorobić więcej :-). Jeszcze ciepły makowiec, ale nie gorący(!), polać lukrem. Można posypać suchym makiem lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!