Przez to że zgromadziło mi się za dużo mąki pszennej razowej stwierdziłam, że spróbuję zrobić z tego jakiś ciekawy chleb. Trochę pokombinowałam i o to wyszedł – chleb pszenny razowy na żytnim zakwasie z otrębami owsianymi i sezamem :-). Otręby i sezam oczywiście nie są koniecznie – zamiast nich można użyć słonecznika, pestek dyni, żurawiny i innych ziaren.

Składniki:

Zaczyn:
– 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
– 100 g wody
– 80 g aktywnego zakwasu żytniego

Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość.

Ciasto właściwe:
– cały zaczyn
– 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
– 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750
– 320 g wody
– łyżka soli
– 70 g otrąb owsianych (lub innych dowolnych)
– garść sezamu

Wykonanie:

Do zaczynu dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i owinąć folią spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.5-6 godzin lub do czasu, aż ciasto urośnie do brzegów formy (czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia, może wynosić od 2 do nawet 12 godzin).

Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Wstawić chleb i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze ok. 30-40 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić chleb do ostygnięcia. Najlepiej kroić dopiero kiedy całkiem wystygnie.


SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!