Moja pierwsza chatka zrobiona właśnie na Boże Narodzenie. Jednak nadaje się na każdą okazję :-). Całkiem łatwa w przygotowaniu – niewiele składników, bez pieczenia. A wygląda i smakuje znakomicie :-). U nas pokochały ją zwłaszcza dzieciaki – nawet te, które twierdzą, że serników nie lubią (a to chyba najlepsza rekomendacja 😉 ).

Składniki na ciasto:

– 0,5 twarogu sernikowego (gotowego lub zmielonego 3-krotnie)
– 0,5 kostki (125g) masła
– 0,5 szklanki drobnego cukru
– odrobina aromatu waniliowego
– 1 łyżka kakao
– 36 herbatników

Składniki na polewę czekoladową:
– pół kostki masła
– pół szklanki cukru
– 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Składniki na masę serową ogrzać do temperatury pokojowej. Twaróg, masło i cukier wrzucić do miski i utrzeć na gładką masę. Dodać odrobinę aromatu waniliowego. Następnie podzielić masę na pół i do jednej połowy dodać kakao, zmiksować.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować masą serową z kakao, zostawiając ok. 2-3 łyżki masy. Przykryć drugą warstwą herbatników. Posmarować całą masą jasną. Na samym jej środku wyłożyć pasek z pozostawionej wcześniej masy kakaowej. Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży). Wygładzić, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki, aby ciasto się schłodziło – najlepiej na całą noc.

Następnego dnia przygotować polewę. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Cukier wymieszać z kakao. Roztapiać masło na minimalnym ogniu i kiedy będą jego jeszcze małe kawałki, wsypać cukier z kakao. Cały czas mieszać aż do rozpuszczenia masła i rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i wstawić do zimnej wody. Cały czas mieszać. Kiedy masa będzie już dość gęsta i chłodna, wylać równomiernie na ciasto.

Smacznego!

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!