Najlepszy mazurek na świecie! Banalnie prosty, z ukochaną przeze mnie masą kajmakową i mnóstwem bakalii, po prostu pyszny :-). I mimo że już bardziej typowo wielkanocny, to i poza tym świętem zdarza nam się go robić – od tak, na deser.
Składniki na kruche ciasto::
– 1 kostka masła
– 4 żółtka
– 2-3 łyżki cukru
– mąki ile weźmie ciasto
A poza tym::
– puszka mleka skondensowanego słodzonego/masy kajmakowej
– dowolne bakalie
Wykonanie::
Jeśli gotujemy sami mleko – puszkę należy włożyć do garnka, zalać wodą tak, by zakryła całą puszkę, zagotować i gotować jeszcze przez 1h 20 min.
Składniki na kruche ciasto umieścić w misce i zagnieść, aż powstanie elastyczna masa. Następnie rozwałkować na dowolny kształt (zwykły prostokąt, 2 jajka wielkanocne – jak na zdjęciu). Z części ciasta ukształtować wałeczki i przykleić po bokach. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180°C.
Na ciasto wylać masę kajmakową i udekorować bakaliami – tu liczy się nasza własna inwencja twórcza :-).