nalesniki_szpinak2

Najlepszy przepis na naleśniki ze szpinakiem!:-) Robimy je z moją mamą od kilku dobrych lat, co z jednej strony pokazuje, jak bardzo je lubimy, a z drugiej sprawia, że bardzo ciężko było mi ten przepis Wam podać. Dlaczego? Bo większość składników daję tutaj „na oko”, stąd ich ilość będzie podana dość orientacyjnie. Niemniej, naleśniki gorąco polecam – póki co jeszcze głównie ze szpinakiem mrożonym, ale już niedługo i ze świeżym ;-).

Składniki:

– 1 większa paczka mrożonego/świeżego szpinaku
– 1 duża cebula
– pół opakowania favity
– 2-3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane
– sól, pieprz
– 8-10 placków naleśnikowych

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na większej patelni. Dodać szpinak i smażyć na mniejszym ogniu – w przypadku mrożonego aż się rozmrozi. Dodać pokrojoną na kilka kawałków favitę i dalej smażyć, aż ser się rozpuści. Na koniec dodać zmiażdżone ziemniaki (sprawią, że farsz się zagęści) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.

Farsz wykładać na placki naleśnikowe i zawijać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, żeby się zarumieniły. Smacznego :-).

nalesniki_szpinak2
nalesniki_szpinak

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!