tarta ze śliwkami

Jakie ciasto pojawiło się u Was na stole w weekend? U mnie była to krucha tarta ze śliwkami! Wstyd się przyznać, ale było to moje pierwsze ciasto śliwkowe w tym roku. Najprostsze i najlepsze. Kruchy spód jest tutaj całkowicie, a całe ciacho słodziłam erytrolem. Tartę robi się bardzo szybko, a w lodówce może postać kilka dni. I chociażby dla zapachu smażonych śliwek z cynamonem warto ją przygotować w swojej kuchni :).

 

 

Składniki na kruchy spód:

– 75 g mąki ryżowej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki owsianej
– 50 g mąki kukurydzianej
– 150 g zimnego masła
– 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
– 1 jajko
– 1 łyżka zimnego mleka

Składniki na nadzienie śliwkowe:

– 1 kg odpestkowanych śliwek (u mnie mieszaniec)
– 50 g erytrolu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Do miski wsypać wszystkie mąki i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko, mleko i słodzik – dokładnie zagnieść wszystko ręką. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C i zacząć przygotowywać nadzienie śliwkowe.

Śliwki umyć, osuszyć, odpestkować, podzielić na połówki (większe na 4 części) i wrzucić do garnka. Dodać erytrol, cynamon i ekstrakt z wanilii. Zagotować i gotować jeszcze ok. 10 minut cały czas mieszając, aż część soku odparuje. Zdjąć z ognia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części (ok. 60% i 40%). Większą częścią wyłożyć spód i boki formy. Na to wyłożyć śliwki. Resztę ciasta wyłożyć na wierzch w postaci kruszonki.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut aż ciasto będzie rumiane. Smacznego :-).

tarta ze śliwkami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!