Tym razem mam dla Was przepis na (chyba) najprostsze ciasteczka owsiane z bakaliami! Nie ma tu mąki, cukru czy tłuszczu. Płatki owsiane, orzechy i żurawina są ze sobą połączone jedynie zblendowanym bananem. Użyte przeze mnie bakalie są dość umowne – tak naprawdę możecie dorzucić do masy to, na co akurat macie ochotę. Wystarczy, że orzechy czy większe suszone owoce posiekacie. Ciastka są przepyszne, a przy tym bardzo zdrowe!
Składniki na ok. 16 ciasteczek::
– 200 g obranych bananów*
– 150 g płatków owsianych
– 35 g żurawiny
– 25 orzechów włoskich (posiekanych)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 165°C, dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany zblendować na gładką masę. Dodać płatki oraz bakalie, wymieszać łyżką. Następnie uformować nią na papierze ok. 16 okrągłych ciasteczek. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż ciastka będą rumiane. Smacznego 🙂
*Ja do tych ciasteczek użyłam bananów mrożonych! Czasami zdarza mi się kupić ich za dużo. Kiedy są naprawdę przejrzałe, wrzucam je do zamrażarki. Latem wykorzystuje je do przygotowywania pysznych lodów z solonym karmelem daktylowym. Zimą nie do końca miałam na nie pomysł. Aż pojawił się w mojej głowie przepis na te ciasteczka! To naprawdę świetny patent w ramach koncepcji „less waste”, która stała się ostatnio tak bardzo popularna.