fit kopiec kreta

Jedliście kiedyś kopiec kreta?;> Jeśli nie, to czas najwyższy spróbować tego słynnego ciasta, szczególnie, że mam dla Was na niego przepis w odchudzonej wersji! Biszkopt pieczony na mące ryżowej słodzony jest jedynie erytrolem, a zamiast śmietany kremówki użyłam mniej tłustego mleczka kokosowego. Jeśli użyjecie odpowiedniej mąki ryżowej, to kopiec kreta będzie nawet bezglutenowy ;-). Przyznaję, że z ciastem jest trochę zabawy, ale dla smaku i efektu wizualnego zdecydowanie warto poświęcić ciut więcej czasu.

 

 

Składniki na biszkopt::

– 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
– 100 g erytrolu
– 100 g mąki ryżowej
– 30 g kakao

Składniki na wypełnienie::

– 3-4 banany
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 50 g gorzkiej czekolady
– sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 165°C.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo erytrol, cały czas ubijając. Do masy dodawać po 1 żółtku, ubijając już na mniejszych obrotach. Na koniec dodać mąkę i kakao i delikatnie wymieszać, bez miksowania, tylko do połączenia składników.

Masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Z ostudzonego biszkoptu wydrążyć łyżką środek, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegu, a na głębokość taką, by ułożone w środku połówki bananów były na równi z brzegiem.

Banany obrać i przeciąż wzdłuż na pół. Gorzką czekoladę bardzo drobno posiekać lub zmielić w pojemniku blendera. Stałą część z mleczka kokosowego ubić na sztywną pianę.

Biszkopt namoczyć pozostałą płynną częścią mleczka kokosowego. Następnie poukładać w środku banany płaską częścią do dołu, skrapiając je sokiem z cytryny. Ubitą śmietankę wymieszać z posiekaną czekoladą i wyłożyć na wierzch bananów. Całość posypać pokruszonym, wydrążonym wcześniej ciastem, formując kopiec. I gotowe! Ciacho oczywiście należy przechowywać w lodówce :-). Smacznego!

fit kopiec kreta
fit kopiec kreta

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!