budyń z batatówPo raz pierwszy do przygotowania deseru wykorzystałam bataty. I wiecie co? Jestem absolutnie zachwycona! :-). Po upieczeniu i zmiksowaniu z bananem, daktylami i odrobiną przypraw wyszedł pyszny i zdrowy budyń, który ma jedynie 200 kcal w naprawdę sporej porcji. Do ozdobienia wykorzystałam mrożone maliny, ale równie dobrze sprawdzą się tutaj pestki granatu – oba owoce kolorystycznie świetnie pasują do deseru. Całość wystarczy posypać nasionami sezamu i gotowe! Można go zjeść od razu po przygotowaniu albo schłodzić w lodówce przed podaniem.

 

Składniki na 2 porcje (po 200 kcal każda):

– ok. 350 g obranych batatów
– 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
– 25-30 g daktyli
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– szczypta imbiru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– do ozdobienia: mrożone maliny/pestki granatu/inne owoce + np. nasiona sezamu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Bataty obrać, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w 220°C przez 40-50 minut lub do czasu aż bataty będą bardzo miękkie. Ostudzić.

W wyższej misce/kubku blendera umieścić bataty, banana, daktyle i przyprawy. Zblendować na gładką masę.

Przełożyć do szklaneczek/pucharków i udekorować. Smacznego :-).

budyń z batatów

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!